Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida

Elektromagnetiska hot

Elektromagnetiska hot kan slå mot informationssystem genom att påverka den elektronik de körs på, och/eller de trådlösa kommunikationer de ofta är beroende av.

I det moderna samhället används elektroniska apparater och system för att lagra och distribuera information, kommunicera via telefoni och internet, styra industriprocesser och serviceanläggningar. Parallellt med expansionen av elektroniskt kontrollerade system i samhället har det uppkommit möjligheter att avsiktligt störa dessa med elektriska och magnetiska fält.

Hotkällor för avsiktlig elektromagnetisk verkan kan grovt indelas i störsändare som stör ut trådlös kommunikation eller satellitbaserade navigationssystem och mikrovågsvapen som sänder ut kortvariga, men mycket kraftiga, radio- eller mikrovågspulser och som kan störa eller till och med förstöra elektroniska system.

Idag säljs kommersiella störsändare via internet parallellt med information om hur man själv kan bygga utrustning som stör eller förstör elektronik på några tiotals meters avstånd. Kunskapen om dessa möjligheter sprids samtidigt som man kan konstatera att det inte krävs några exotiska, svårhanterliga material eller industriell kapacitet för att konstruera utrustning som kan åsamka system som innehåller och styrs av elektronik stora störningar.

MSB har tagit fram en temasida om elektromagnetiska hot på MSB.se.

Publicerad: 2018-03-02
Uppdaterad: 2018-03-02
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: MSB