Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Startsida
2019-03-04

Lämna synpunkter på kommande vägledning om grundläggande it-säkerhetsåtgärder

I en kommande vägledning beskriver MSB grundläggande it-säkerhetsåtgärder. De åtgärder som rekommenderas i vägledningen ska leda till en grundläggande skyddsnivå i en it-miljö och en digitaliserad verksamhet.

Målsättningen är att underlätta för organisationer att prioritera införandet av säkerhetsåtgärder. Rekommendationerna ersätter inte behovet av systematiskt informationssäkerhetsarbete men kan ses som ett första steg i arbetet med att höja it-säkerheten.

Denna första version av vägledningen, som publiceras i form av en förhandsutgåva, fokuserar på data- och kommunikationssäkerhetsåtgärder för att höja säkerheten i it-system. Övriga säkerhetsåtgärder utifrån t.ex. ISO 27002, såsom organisatoriska säkerhetsåtgärder och utformning av lokaler (fysisk säkerhet) är utlämnade då de tas upp i metodstödet och andra vägledningar från MSB.

Vi önskar nu synpunkter och kommentarer på förhandsutgåvan av vägledningen för att kvalitetssäkra innehåll och uppbyggnad.

Skicka synpunkter senast 15 maj

Alla berörda organisationer är välkomna att skicka synpunkter. Skicka synpunkter i kommentarsmallen (se nedan) till informationssakerhet@informationssakerhet.se senast den 15 maj 2019. Endast kommentar inskickade i kommentarsmallen kommer att beaktas. Tidplanen är att vägledningen ska publiceras som fastställd utgåva under hösten 2019.

Öppen hearing den 20 juni

MSB kommer att sammanställa de synpunkter som kommit in på förhandsutgåvan av vägledningen. För att ytterligare bredda möjligheten bjuder MSB in till en öppen hearing den 20 juni 2019 kl 9-12 hos MSB, Flemminggatan 14 i Stockholm. Anmälan till hearing görs till carl.onne@msb.se (i ämnesraden ”Hearing it-säkerhetsåtgärder”) senast den 17 juni. I mejlet måste det framgå korrekt namn och den organisation som företräds. Vid många anmälningar har MSB rätt att fördela platser så att så många organisationer som möjligt får tillfälle att närvara.

Publicerad: 2019-03-04
Uppdaterad: 2019-06-10
Skribent: Redaktionen
Innehållsansvarig: MSB